
Kilde : En ´netværkshistorie´, Online-magasinet Netværkeren #3, juli 2020, NetVaerkeren.dk
Introvertambassadøren – Dann Sommer
– Foredragsholder | Tillært Extrovert
– Aktiv & engageret netværker | Tillært Netværker
– Professionél Sparring | Business Coaching | Virksomhedsrådgivning
– En ´netværkshistorie´ – Del 1/2 – [Online-magasin] [Netvaerkeren.dk]
En ´netværks-historie´ fra Online-magasinet ´Netværkeren´
– Del 1/2 – Online-magasinet ´Netværkeren´ #3, juli 2020 :
-
Dann Sommer har ikke altid netværket.
-
Han startede med at være fascineret af andre, der netværkede fantastisk
-
Senere lærte han sig selv at blive en god netværker.
Nogle er så heldige, at de kommer ud i voksenlivet som ´natural born networkers´. Andre er mindre heldige. For de mindre heldige er det noget, der skal læres fra bunden af og kræver, at de tilegner sig de færdigheder, der hører med til at blive en værdifuld netværker.
Jeg var så ikke én af de heldige – men, én af dem, der skulle lære det fra bunden af.
” Jeg var så ikke én af de heldige … “
Min historie og rejse på vej til at blive en aktiv og engageret netværker består af 4 dele:
- Komplet uvidende – og misundelig
- Ubevidst og nysgerrighed
- En ´Wow-oplevelse´
- Introvert og aktiv netværker
1. Komplet uvidende – og misundelig
Ung, grøn, naiv og misundelig …
I mine første mange år som ung og voksen var jeg slet ikke opmærksom på, at der eksisterede et fænomen, man kunne kalde ´networking´ – suk.
Da jeg var sidst i 20’erne, var jeg stadig meget grøn, uvidende og naiv omkring livet og tilværelsen og dét der udspiller sig imellem mennesker. Med andre ord, at mine sociale og kommunikative færdigheder lå på et meget lavt niveau.
” Da jeg var sidst i 20’erne, var jeg stadig meget grøn “
På det tidspunkt, var jeg ansat i det daværende Regnecentralen, som programmør og IT-konsulent. I en længere periode var jeg én af mange deltagere i et EU-finansieret IT-projekt sammensat af virksomheder fra flere EU-lande.
Med halve års mellemrum rejste vi til Bruxelles for at redegøre for, hvad pengene var gået til, og hvilke fremskridt vi havde gjort med projektet. Når vi var i Bruxelles, så var vores overordnede projektleder Keld altid med dernede. Fordi det var ham, der havde styr på alt det med papirer, penge og tidsforbrug. Jeg skulle som, IT-specialist, blot have styr på det tekniske og kunne svare på tekniske spørgsmål fra EU-kommissionens repræsentanter.
Dette betød så også, at jeg meget ofte kom til at sidde sammen med Keld i flyet til/fra Bruxelles. Når jeg var afsted sammen med Keld, bemærkede jeg, at Keld kunne noget ganske særligt.
Keld ´blendede´ nemlig som det mest naturlige af verden med mennesker, uanset hvor han var.
Dette betød også, at han altid tog initiativ til at ´blende´ med hans sidemand i flysædet på turene til/fra Bruxelles. På den måde fik Keld rigtig mange gange på flyveturen, en ny, værdifuld netværkskontakt og udvekslet visitkort, før han forlod flyet.
” … han fik rigtig mange gange på flyveturen, en ny, værdifuld netværkskontakt og udvekslet visitkort, før han forlod flyet. “
Dette gjorde mig nysgerrig – og, faktisk også ganske misundelig på disse fantastiske evner. Fordi, det ville jeg også gerne kunne – jeg vidste dog blot ikke hvordan.
2. Ubevidst og nysgerrighed
Nysgerrighed, motivation og drivkraft. Da jeg var i starten af 30’erne, havde jeg været en ubevidst netværker.
Det var dengang jeg startede op med selvstændig virksomhed. På dette tidspunkt begyndte jeg at få den allertidligste nysgerrighed og opmærksomhed på fænomenet, networking. Dog uden et bevidst mål eller fokus, og ligeledes uden en refleksion på, hvad jeg egentlig ville have ud af det.
Jeg fandt det dog enormt interessant og fascinerende. Ikke mindst fordi min grundlæggende nysgerrighed og min nysgerrighed på mennesker altid været en stærk drivkraft og motivationsfaktor for mig.
Jeg begyndte derfor, mere eller mindre systematisk, at ´samle´ på mennesker med særlige og specielle kompetencer eller ydelser. Det gjorde jeg, fordi jeg fandt dem fascinerende, og fordi jeg også kunne se værdien af at skabe kontakt til mulige samarbejdspartnere for mit firma.
” … at ´samle´ på mennesker med særlige og specielle kompetencer eller ydelser … “
Og – ikke mindst – fordi at jeg kunne knytte netværkskontakter sammen, når det skabte værdi for begge parter – Hvilket jeg fandt særligt fascinerende.
Til at holde styr på disse kontakter, benyttede jeg et regneark, fordi der endnu ikke fandtes noget, der hed CRM, LinkedIn eller Facebook. Dengang var det sådan set en helt OK metode. Men i praksis så var det ikke helt holdbart, fordi det er næsten umuligt at holde en kontakt-database fuldt ajour på denne måde. Dette ændrede sig heldigvis senere.
3. En ´Wow-oplevelse´
I 2007 faldt jeg over ´Ecademy´. Ecademy minder om LinkedIn og var i deres opstartstidspunkt. Det vil sige et globalt, virtuelt netværk af/for professionelle. Til forskel fra LinkedIn, var Ecademy også repræsenteret lokalt og globalt med fysiske netværksgrupper.
Via mit medlemsskab af Ecademy, fik jeg derfor muligheden for at deltage i netværksmøder i London.
Her oplevede jeg en meget anderledes netværkskultur, end den jeg havde oplevet i ´købstadsnetværkene´ i Østjylland. Hvilket var en øjenåbner og gav mig en ´Wow-oplevelse´!
Her var en ny og helt anderledes netværkskultur. En netværkskultur der var åben, nysgerrig, positiv, interesseret, fordomsfri, mulighedsorienteret, proaktiv, handlingsorienteret og meget andet.
I korthed : ´At netværke som kosmopolit´.
” At netværke som kosmopolit … “
En netværkskultur, der var markant forskellig fra dén, jeg havde oplevet i de klassiske og kendte købstadsnetværk hjemme i Østjylland.
Disse nye netværksoplevelser fortalte mig, at ´sådan kan det også være at netværke´ og såede et frø og en spire i mit hoved. Dette igangsatte også en søgeproces efter noget tilsvarende i Danmark og Østjylland. På flere måder.
Dels begyndte jeg at holde øje med, hvilke nye netværksaktiviteter, der dukkede op i Østjylland. Dels startede jeg selv en netværksgruppe omkring temaet ´Digital Forretningsudvikling´.
I mellemtiden var der jo også kommet noget, der hed LinkedIn og Facebook. Disse gjorde det meget, meget enklere at håndtere alt det praktiske og administrative omkring en netværksgruppe.
… artiklen fortsættes – læs videre …